piątek, 27 września 2019

Tarta jaglana z cukinią i fetą

Zapraszam na pyszną tartę warzywną z dodatkiem sera feta. Spód tarty zrobiłam z kaszy jaglanej a nadzienie stanowi pyszna cukinia z dodatkami. Jest to zdrowe, sycące i proste w przygotowaniu danie. Polecam na obiad lub kolację.


Składniki:
spód:100 g kaszy jaglanej
1 cebulka
1 łyżeczka masła
1 jajko
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
masło do formy
nadzienie: 300 g cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
90 g fety
1 jajko
4 suszone pomidory
1 łyżeczka soli i pieprzu
oraz forma o śred. 24 cm

Przygotowanie:
Spód: kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy a następnie szklimy na łyżeczce masła. Podsmażoną cebulę dodajemy do zimnej kaszy.Następnie dodajemy jajko i przyprawy, dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wykładamy kaszę i lekko dociskamy do ścianek naczynia i do dna. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Nadzienie: cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulkę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy odsączoną cukinię i jeszcze chwilę przesmażamy, zdejmujemy z ognia. Suszone pomidory i fetę kroimy w kosteczkę i dodajemy do cukinii, mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz przyprawy, mieszamy. Przekładamy nadzienie cukiniowe na podpieczony spód tarty i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów