Składniki:
spód:100 g kaszy jaglanej
1 cebulka
1 łyżeczka masła
1 jajko
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
masło do formy
nadzienie: 300 g cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
90 g fety
1 jajko
4 suszone pomidory
1 łyżeczka soli i pieprzu
oraz forma o śred. 24 cm
Przygotowanie:
Spód: kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy a następnie szklimy na łyżeczce masła. Podsmażoną cebulę dodajemy do zimnej kaszy.Następnie dodajemy jajko i przyprawy, dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wykładamy kaszę i lekko dociskamy do ścianek naczynia i do dna. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Nadzienie: cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulkę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy odsączoną cukinię i jeszcze chwilę przesmażamy, zdejmujemy z ognia. Suszone pomidory i fetę kroimy w kosteczkę i dodajemy do cukinii, mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz przyprawy, mieszamy. Przekładamy nadzienie cukiniowe na podpieczony spód tarty i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów