Składniki:
800 g cukinii
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli i ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki
1 łyżka oliwy
1/2 szkl wody/bulionu
oraz ulubiony makaron (u mnie ryżowy)
Przygotowanie:
Marchewkę, cebulkę i czosnek obieramy. Cukinię obieramy i wycinamy pestki. Czosnek i cebulę drobno kroimy. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce jarzynowej-marchewkę dodajemy do cebulki i czosnku a cukinię odsączamy z nadmiaru płynu. Na łyżce oliwy przesmażamy pokrojoną cebulę,czosnek i startą marchewkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy na patelnię cukinię, przesmażamy i podlewamy 1/2 szkl wody/bulionu. Dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, zioła prowansalskie oraz pieprz i paprykę słodką, zagotowujemy i ściągamy z ognia. Gotujemy makaron (u mnie ryżowy) i nakładamy na talerze, dodajemy sos (ja swój zblendowałam ze względu na synka).Smacznego
Przepis na 3 porcje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów