sobota, 3 sierpnia 2019

Ogórki na mizerię do słoików

Zapraszam po przepis na pyszne ogórki na mizerię do słoików. Zimą będą super smakować jako dodatek do obiadu. Można podać je solo (bez zalewy) lub wymieszać z jogurtem albo śmietaną. Polecam


Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1 cebula
1 łyżka płatków czosnku
sól
zalewa: 2 szkl wody
1/2 szkl cukru
1/2 szkl octu jabłkowego
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki wraz z cebulą i płatkami czosnku przekładamy do miski i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie z podanych składników przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i wstawiamy na gaz. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy ogórki (bez soku który puściły). Zalewamy przygotowaną zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Z podanych składników wychodzą 4 słoiki po 400 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów