Zapraszam po przepis na pyszne ogórki na mizerię do słoików. Zimą będą super smakować jako dodatek do obiadu. Można podać je solo (bez zalewy) lub wymieszać z jogurtem albo śmietaną. Polecam
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1 cebula
1 łyżka płatków czosnku
sól
zalewa: 2 szkl wody
1/2 szkl cukru
1/2 szkl octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki wraz z cebulą i płatkami czosnku przekładamy do miski i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie z podanych składników przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i wstawiamy na gaz. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy ogórki (bez soku który puściły). Zalewamy przygotowaną zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Z podanych składników wychodzą 4 słoiki po 400 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów