piątek, 2 sierpnia 2019

Gofry batatowo-jaglane

Zapraszam na pyszne i chrupiące gofry. U mnie wersja bez glutenu słodzona syropem z agawy. Gofry z dodatkiem batata są zdrowsze, smaczniejsze i mają piękny kolor. Polecam na słodkie śniadanie lub podwieczorek.


Składniki:
120 g  batata
1/2 szkl płatków jaglanych
1/2 szkl mleka
1 jajko
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka oleju
4 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Płatki jaglane zalewamy mlekiem i odstawiamy aby napęczniały. Batata obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy go w wodzie przez ok. 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy go, lekko studzimy i ugniatamy na puree. Do puree dodajemy płatki jaglane, jajko, syrop z agawy i olej, mieszamy. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy na niej rumiane gofry. Smacznego
Przepis na 3 porcje

2 komentarze:

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów