Składniki:
120 g batata
1/2 szkl płatków jaglanych
1/2 szkl mleka
1 jajko
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka oleju
4 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Płatki jaglane zalewamy mlekiem i odstawiamy aby napęczniały. Batata obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy go w wodzie przez ok. 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy go, lekko studzimy i ugniatamy na puree. Do puree dodajemy płatki jaglane, jajko, syrop z agawy i olej, mieszamy. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy na niej rumiane gofry. Smacznego
Przepis na 3 porcje
Oryginalny pomysł na bataty Natalia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kulinarnamapa.com
dziękuję, z chęcią zajrzę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń