niedziela, 4 sierpnia 2019

Naleśniki gryczane

Zapraszam na naleśniki z mąki gryczanej. Naleśniki gryczane są bezglutenowe, ciemne i pasują do słodkich oraz wytrawnych farszy. Polecam


Składniki:
1 szkl mąki gryczanej
2 szkl mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu (można pominąć)
masło do smażenia

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dolewamy mleko oraz wbijamy jajko. Miksujemy przez chwilę, aż masa będzie gładka i odstawiamy na 20 minut. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy kawałek masła, wlewamy ciasto, rozprowadzamy je na patelni i smażymy naleśniki. Przed smażeniem kolejnych naleśników każdorazowo rozpuszczamy najpierw kawałeczek masła. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów