piątek, 7 czerwca 2019

Truskawkowy sernik na zimno

Zapraszam na pyszny mocno truskawkowy sernik na zimno. Wyśmienite ciasto na deser do kawy lub herbaty. Prosty w przygotowaniu sernik z truskawkami będzie idealny w gorące, letnie dni. Polecam


Składniki:
100 g herbatników
500 g truskawek
1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
1/2 szkl cukru pudru (można dać więcej)
3/4 szkl mleka
10 płaskich łyżeczek żelatyny
 oraz: truskawki
1 galaretka truskawkowa
oraz: blaszka 24x24cm

Przygotowanie:
Truskawki blendujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Do dużej miski przekładamy twaróg, dosypujemy cukier puder oraz dodajemy zblendowane truskawki i miksujemy razem. Mleko podgrzewamy w mikrofalówce ok. 1 minuty (ma być gorące) i wsypujemy do niego żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Lekko ciepłe mleko z żelatyną przelewamy do masy sernikowej i miksujemy chwilę. Przelewamy tężejący sernik na ciastka i wstawiamy go do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy i kroimy je w plastry. Układamy na zastygniętym serniku i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

Sernik podałam na pięknym talerzyku od Galeria Cuda Świata

2 komentarze:

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów