sobota, 22 czerwca 2019

Sernik na zimno "morska fala"

Zapraszam na niezwykle pyszny i pięknie wyglądający sernik na zimno w kolorze morskich fal. Sernik jest prosty w przygotowaniu, niezwykle kremowy oraz wygląda bardzo dekoracyjnie. Idealny na deser w ciepłe i słoneczne dni. Polecam


Składniki:
120 g biszkoptów
60 g masła
500 g twarogu sernikowego z mascarpone President
1 galaretka w proszku przezroczysta
1 galaretka w proszku turkusowa
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
oraz: jeżyny, borówki, niebieska spirulina
tortownica o śred. 16 cm


Przygotowanie:
Biszkopty bardzo drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem (robimy "mokry piasek). Tak powstałą masą wykładamy dno i boki tortownicy i mocno przyciskamy (ugniatamy). Wstawiamy blaszkę do lodówki.
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Twaróg dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch misek. Do jednej miseczki wlewamy przezroczystą galaretkę a do drugiej turkusową i miksujemy do połączenia. gdy masy serowo-galaretkowe zaczną tężeć na przemian wlewamy je do blaszki z biszkoptowym ciastem (po 4 łyżki masy na środek blaszki). Czynność powtarzamy, aż do skończenia się obu mas. Wstawiamy ciasto lodówki do stężenia. Śmietankę zimną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dekorujemy górę sernika. Posypujemy odrobiną niebieskiej spiruliny i układamy owoce. Smacznego



Tajemnice doskonałego sernika

3 komentarze:

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów