piątek, 28 czerwca 2019

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Zapraszam na pyszny, sernik gotowany. Delikatny, kremowy sernik w połączeniu z  świeżymi truskawkami i galaretką  truskawkową wyśmienicie smakuje. Wielbiciele truskawek i sernika będą zachwyceni. Polecam


Składniki:
500 g  twarogu sernikowego z mascarpone President
200 g masła
2 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mleka
3 budynie waniliowe w proszku
100 g ciastek kakaowych
250 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
blaszka 24x24 cm



Przygotowanie:
 Do garnka o grubym dnie wkładamy pokrojone masło, wkładamy ser  twarogowy, wsypujemy cukier oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, żeby masa zrobiła się gładka. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy ciastka. Na ciastka wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy owoce na grube plastry. Układamy truskawki na ostudzonym serniku i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.


Tajemnice doskonałego sernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów