Składniki:
naleśniki: 1 szkl mleka
1/2 szkl wody gazowanej
1 jajko
2 łyżki oleju/oliwy
1 szkl mąki orkiszowej białej
2 op. budyniu waniliowego w proszku
oraz: 300 g świeżych moreli
2 łyżki margaryny Śniadaniowa klasyczna
3-4 łyżki płynnego miodu
cukier puder
Przygotowanie:
Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajko, miksujemy do połączenia. Następnie dosypujemy mąkę oraz proszki budyniowe i miksujemy razem. Odstawiamy na 30 minut.
Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w ćwiartki, odstawiamy.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej cienkie naleśniki (na złoty kolor). Po usmażeniu naleśników na tę samą patelnię nakładamy margarynę. Gdy się rozpuści dodajemy miód oraz wsypujemy morele. Przesmażamy morele, aż zmiękną. Na talerz przekładamy naleśniki, porcję moreli oraz posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Przepis na 4 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów