piątek, 14 czerwca 2019

Naleśniki budyniowe z karmelizowanymi morelami

Zapraszam na pyszne śniadanie. Smaczne naleśniki budyniowe z mąki orkiszowej w towarzystwie  karmelizowanych moreli smakują i wyglądają wybornie. Jest to moja propozycja na super śniadanie.


Składniki:
naleśniki: 1 szkl mleka
1/2 szkl wody gazowanej
1 jajko
2 łyżki oleju/oliwy
1 szkl mąki orkiszowej białej
2 op. budyniu waniliowego w proszku
oraz: 300 g świeżych moreli
2 łyżki margaryny Śniadaniowa klasyczna
3-4 łyżki płynnego miodu
cukier puder

Przygotowanie:
Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajko, miksujemy do połączenia. Następnie dosypujemy mąkę oraz proszki budyniowe i miksujemy razem. Odstawiamy na 30 minut.
Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w ćwiartki, odstawiamy.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej cienkie naleśniki (na złoty kolor). Po usmażeniu naleśników na tę samą patelnię nakładamy margarynę. Gdy się rozpuści dodajemy miód oraz wsypujemy morele. Przesmażamy morele, aż zmiękną. Na talerz przekładamy naleśniki, porcję moreli oraz posypujemy cukrem pudrem. Smacznego


Przepis na 4 porcje.



Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów