niedziela, 2 czerwca 2019

Domowy syrop z melisy

Zapraszam na syrop melisowy. Ponieważ wyrosło mi sporo melisy w tym roku postanowiłam zrobić z niej syrop-taki do wody latem czy do herbaty.  Syrop z melisy działa uspokajająco i ułatwia zasypianie. Poprawia trawienie, wspomaga przemianę materii i oczyszcza organizm. Melisa ma również właściwości rozkurczowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Polecam


Składniki:
40 gałązek melisy
1/2 szkl cukru trzcinowego
1 l wody
1 cukier pomarańczowy

Przygotowanie:
Melisę myjemy i kroimy. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem trzcinowym, cukrem pomarańczowym i mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż syrop wystygnie. Przecedzamy syrop przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy.
Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki po 250 ml.
Syrop z melisy możemy dodawać do wody, herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów