niedziela, 19 maja 2019

Pieczona jaglanka

Zapraszam na pyszną pieczoną jaglankę. Z dodatkiem bakalii oraz słodzona syropem z agawy może być sycącym i słodkim śniadaniem.  Można również zabrać kawałek ze sobą do szkoły lub pracy. Polecam


Składniki:
1,5 szkl płatków jaglanych
1 szkl maślanki
3 łyżki syropu z agawy
3 łyżki drobno krojonych orzechów arachidowych
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki rodzynek
1 jajko
oraz blaszka (tortownica o śred. 26 cm)

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki jaglane, orzechy, płatki migdałowe i rodzynki, mieszamy.Następnie wlewamy maślankę, syrop z agawy i wbijamy jajko oraz mieszamy razem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Lekko dociskamy i wyrównujemy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów