Zapraszam na słodką babkę z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Babka wyszła delikatna i wilgotna. Polecam
Składniki:
4 jajka
3/4 szkl cukru pudru
100 masła
250 g rabarbaru
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i odcinamy końcówki a następnie kroimy w plasterki 1 cm.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość i zrobi się gęstsza. Potem dolewamy roztopione masło i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę do ciasta do blaszki (keksówka 12x26cm), na wierzch wykładamy rabarbar. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów