piątek, 17 maja 2019

Scones orkiszowe z płatkami jaglanymi (bułki bez drożdży)

Zapraszam na pyszne bułeczki pieczone bez dodatku drożdży. Chrupiące bułeczki orkiszowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Idealne na śniadanie. Polecam
Do przygotowania moich bułeczek wykorzystałam mąkę orkiszową białą od Biobabalscy.


Składniki:
2 szkl mąki orkiszowej białej+ do podsypania od Biobabalscy
1/2 szkl płatków jaglanych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miękkiego masła
2 jajka
50 ml wody gazowanej

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, płatki, sodę, sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy masło, jajka oraz wodę i zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na ok. 2-3 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów