Składniki:
mała dynia (850 g)
800 ml bulionu
100 ml śmietanki słodkiej 18%
1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Dynię myjemy, obieramy, wycinamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. W garnku (o grubym dnie) rozpuszczamy masło i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy dynię i chwilę razem przesmażamy. Do warzyw wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości dyni-ok. 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka dodajemy koncentrat oraz przyprawy do smaku, mieszamy. Na koniec wlewamy śmietankę, zagotowujemy i ściągamy z ognia. Blendujemy na gładką zupę krem. Nalewamy do filiżanek i skrapiamy oliwą. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów