piątek, 26 kwietnia 2019

FIT sernik pomarańczowo-dyniowy

W taki gorący dzień jak dziś przypominam mój przepis na fit sernik na zimno pomarańczowo-dyniowy. Mój serniczek został posłodzony jedynie galaretkami pomarańczowymi a mimo to jest słodki. Polecam


Składniki:
400 g miąższu dyni (bez skórki i pestek)
1 szkl soku pomarańczowego
250 g twarogu chudego
250 g ricotty
2 galaretki pomarańczowe w proszku
2 łyżki żelatyny
kilka herbatników
keksówka 9x18 cm

Przygotowanie:
Dynię kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i dolewamy tyle wody aby przykryła dynię. Wstawiamy na gaz i gotujemy dynię do miękkości przez ok. 10 minut. Po tym czasie przelewamy dynię przez sitko aby odciekła z nadmiaru płynu i na sitku odstawiamy do ostygnięcia.
Galaretki i żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia i w razie potrzeby dolewamy gorącą wodę tak, aby szklanka z rozpuszczonymi galaretkami była pełna, odstawiamy do ostygnięcia.
Keksówkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki.
Do miski przekładamy ostudzoną dynię, dodajemy twaróg i ricottę oraz wlewamy sok pomarańczowy i blendujemy razem. Na koniec wlewamy ostudzone galaretki i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy masę na sernik. Gdy masa sernikowa zacznie tężeć przelewamy ją delikatnie na ciastka i wstawiamy sernik do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów