środa, 24 kwietnia 2019

Krokiety po bolońsku

Zapraszam na pyszne, domowe krokiety z farszem który przypomina słynny sos bolognese. Krokiety choć pracochłonne to zachwycają swoim smakiem. Polecam użyć do ich przygotowania koncentrat pomidorowy Pudliszki.


Składniki:
ciasto naleśnikowe: 2 szkl mleka
1 szkl wody gazowanej
3 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 szkl mąki orkiszowej białej
farsz:
500 g mięsa mielonego z indyka
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 cebule
400 g sosu słodko-kwaśnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich
oraz: 3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
(patelnia o śred. 20 cm)

Przygotowanie:
Naleśniki: Do miski wlewamy wodę, mleko, olej, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładkie ciasto i gotowe odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie na patelni smażymy krótko małe, cienkie  naleśniki. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
Farsz: cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem przez ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolewamy sos słodko-kwaśny i dodajemy przyprawy. Smażymy razem na małym ogniu przez kolejne 10 minut (aż płyn odparuje). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Chwilę razem smażymy i zdejmujemy patelnię z gazu, odstawiamy do przestygnięcia.
Na naleśnik nakładamy po 1 łyżce farszu i składamy krokiety( najpierw boki a potem zawijamy). Przesypujemy do miseczki bułkę tartą. W drugiej roztrzepujemy jajka. Panierujemy krokiety w jajku i bułce tartej. Smażymy i podajemy.



Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów