wtorek, 23 kwietnia 2019

Gofry ryżowe pieczone w piekarniku

Zapraszam na pyszne gofry bezglutenowe. Gofry ryżowe pieczone w piekarniku w silikonowej formie są pyszne i proste w przygotowaniu. Możemy je upiec na deser po obiedzie, gdy wyjmiemy już z piekarnika danie obiadowe. Polecam


Składniki:
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
4 łyżki mąki ryżowej
do podania: bita śmietana, borówki
oraz: forma silikonowa na 4 gofry

Przygotowanie:
Do miski przelewamy jogurt naturalny oraz jajko i mieszamy. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę ryżową. Miksujemy razem, aż nie będzie grudek. Przekładamy masę do formy silikonowej na gofry i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia na 10 minut i wyjmujemy delikatnie gofry z formy. Podajemy z bitą śmietaną i borówkami oraz posypujemy cukrem pudrem.
Można również upiec gofry tradycyjnie w gofrownicy.

Gofry podałam na pięknym talerzyku od Galeria Cuda Świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów