Składniki:
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
4 łyżki mąki ryżowej
do podania: bita śmietana, borówki
oraz: forma silikonowa na 4 gofry
Przygotowanie:
Do miski przelewamy jogurt naturalny oraz jajko i mieszamy. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę ryżową. Miksujemy razem, aż nie będzie grudek. Przekładamy masę do formy silikonowej na gofry i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia na 10 minut i wyjmujemy delikatnie gofry z formy. Podajemy z bitą śmietaną i borówkami oraz posypujemy cukrem pudrem.
Można również upiec gofry tradycyjnie w gofrownicy.
Gofry podałam na pięknym talerzyku od Galeria Cuda Świata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów