Składniki:
650 g kiszonej kapusty
150 g dyni (bez skórki i pestek)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 szklanki wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
2 łyżki oleju
2 garście mieszanki keksowej
1 łyżka przyprawy do bigosu
1 łyżka przyprawy grzybowej
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką oraz ziołami, mieszamy i odstawiamy. Z papryki wyjmujemy pestki i kroimy ją w sporą kostkę. Dynię również kroimy w kostkę. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawę do bigosu i grzybową raz wstawiamy na mały gaz. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pierś z kurczaka z cebulą i czosnkiem. Po ok. 20 minutach gotowania się kapusty dodajemy usmażoną pierś z dodatkami, paprykę i dynię. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około 15 minutach dodajemy mieszankę keksową. Gotujemy przez 30 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. (Bigos często mieszamy aby się nie przypalił. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy bigos przegotować wiele razy-im więcej razy gotowany tym lepszy). Smacznego
Super bigosik.
OdpowiedzUsuńdzięki
OdpowiedzUsuń