wtorek, 9 kwietnia 2019

Chleb orkiszowy z sezamem

Witajcie. Dawno nie było u mnie domowego pieczywa, dlatego dziś zapraszam na pyszny chlebek. Smaczny, sycący chleb orkiszowy z chrupiąca skórką oraz dodatkiem ziaren sezamu jest prosty w przygotowaniu oraz  idealny na kanapki. ja mój chleb zrobiłam z mąki orkiszowej białej typ 630 od Biobabalscy. Polecam


Składniki:
3 szkl mąki orkiszowej białej typ 630 od Biobabalscy
1 op. suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
3 łyżki sezamu+ do posypania
1 szkl ciepłej wody
keksówka 9x23 cm

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże suche, sól, sezam i dolewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto chlebowe, przekładamy do keksówki i posypujemy sezamem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce (pod ściereczką). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów