Składniki:
3 szkl mąki orkiszowej białej typ 630 od Biobabalscy
1 op. suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
3 łyżki sezamu+ do posypania
1 szkl ciepłej wody
keksówka 9x23 cm
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże suche, sól, sezam i dolewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto chlebowe, przekładamy do keksówki i posypujemy sezamem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce (pod ściereczką). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów