poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Wytrawna tarta orkiszowa

Witam! Zapraszam na smaczną tartę wytrawną z pysznym nadzieniem serowym z dodatkami. Tarta jest prosta w przygotowaniu, tania i idealna na kolację lub obiad. Polecam


Składniki:
ciasto: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej
100 g masła
1 jajko
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
oraz: 50 g kabanosów
pół cebuli
pół czerwonej papryki
1 łyżka oleju
1 garść rukoli
230 g twarogu chudego
pół łyżeczki soli, czosnku suszonego, pieprzu
50 ml śmietanki 30%
1 jajko
50 g sera żółtego tartego
(forma do tarty o śred. 24 cm)

Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy ją do lodówki. Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, cebulę i paprykę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy pokrojone kabanosy, cebulę i paprykę. Smażymy chwilę razem a następnie dodajemy liście rukoli i przesmażamy je  z pozostałymi składnikami. Przyprawiamy sola, pieprzem i czosnkiem, mieszamy a następnie kruszymy twaróg na patelnię. Smażymy razem do momentu, aż twaróg zacznie się "ciągnąć", zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłuwamy spód i przekładamy farsz z patelni, wyrównujemy. Do miseczki wlewamy śmietankę i dodajemy jajko, mieszamy razem a następnie polewamy tartę. Górę posypujemy tartym serem. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów