niedziela, 20 października 2019

Sos jogurtowo-warzywny

Zapraszam na pyszny sosik na zimno. Lekki sos jogurtowy z rzodkiewkami i ogórkami świetnie pasuje do kanapek, placków ziemniaczanych czy pieczonych ziemniaków. Polecam


Składniki:
pęczek rzodkiewek
2 ogórki gruntowe
150 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ogórki i rzodkiewki myjemy oraz osuszamy. Od rzodkiewek odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do rzodkiewek. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru płynu, dodajemy do rzodkiewek i mieszamy razem. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, majonez oraz przyprawy, mieszamy. Gotowy sos przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów