czwartek, 17 października 2019

Pieczone ćwiartki z kurczaka

Zapraszam na pieczone ćwiartki z kurczaka. Ćwiartki wychodzą soczyste, aromatyczne i pięknie zrumienione. Takie domowe mięsko jest bardzo proste w przygotowaniu i smakuje z różnymi dodatkami. Polecam na obiad.


Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
Mięso opłukujemy i osuszamy. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy. Mieszanką przypraw posypujemy i nacieramy ćwiartki z kurczaka. Wkładamy mięso do rękawa do pieczenia, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy rękaw z mięsem do blaszki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach w rękawie a następnie rozcinamy go i pieczemy kolejne 40 minut. Smacznego
(z wytopionego tłuszczyku można zrobić aromatyczny sos)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów