Składniki:
pudding: 1/2 szkl ryżu do risotta
1 szkl wody
1 szkl mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
frużelina: 500 g truskawek
1/2 szkl wody
3 łyżki ksylitolu
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody zimnej
Przygotowanie:
Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę i mleko oraz wsypujemy ryż. Zagotowujemy i na malutkim gazie gotujemy przez ok. 15 minut-często mieszamy. Pod koniec gotowania słodzimy.
Frużelina: truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy je do garnka, słodzimy ksylitolem i zalewamy 1/2 szkl wody. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, aż owoce zaczną się lekko rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 3 łyżkach wody i wlewamy do owoców. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do miseczek przekładamy pudding ryżowy, obok nakładamy frużelinę truskawkową i podajemy. Smacznego
Przepis na 2 porcje.
Pyszny pudding.
OdpowiedzUsuńto prawda, dziękuje
OdpowiedzUsuń