Składniki:
200 g batatów
1 jajko
1 cukier waniliowy (12g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bataty obieramy cienko, kroimy w kostkę i przepłukujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (bataty mają być przykryte) i wstawiamy na gaz. Gotujemy ok. 10 minut do miękkości. Zlewamy ugotowane bataty na cedzak, przelewamy zimną wodą i zostawiamy aby ostygły. Zimne bataty blendujemy z jajkiem na gładką masę. następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę oraz mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i nakładamy ciasto (po 1 łyżce). Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż będą lekko brązowe. Podajemy.
Moje placuszki podałam na pięknym talerzyku od Galeria Cuda Świata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów