sobota, 30 listopada 2019

Naleśniki "ruskie" z batatami i kiełbasą

Zapraszam na pyszne naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich. Naleśniki z ruskim nadzieniem są proste w wykonaniu. W moich naleśnikach ziemniaki zamieniłam na bataty a boczek na Kiełbasę Morlińską z piersi kurczaka od Morliny. Wyszło smacznie i bardzo aromatycznie. Polecam


Składniki:
naleśniki: 1,5 szkl mleka
2 szkl mąki orkiszowej białej (może być pszenna)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki oleju
farsz:
200 g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka
1 duża cebula
200 g twarogu
300 g batatów
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka soli i pieprzu
olej do smażenia

Przygotowanie:
Batata myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze części. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 30 minut w 200 stopniach. Upieczone bataty studzimy a następnie blendujemy.
Naleśniki: do miski wlewamy mleko oraz dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i olej. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 20 minut. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Farsz: cebulę drobno kroimy i na łyżce oleju smażymy, aż zrobi się rumiana. Następnie dodajemy ją do puree z batata i mieszamy. Potem dodajemy rozgnieciony twaróg, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy razem.
Kiełbaskę drobno kroimy i smażymy na łyżce oleju, aż zrobi się chrupiąca. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i jeszcze chwilę razem smażymy. Połowę kiełbasy dodajemy do farszu i mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zwijamy. Podajemy ze "skwarkami" z kiełbasy.
Przepis na 10 sztuk.




Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów