Składniki:
250 g ricotty
jajko
cukier wanilinowy (16g)
ok. 1 szkl mąki pszennej + do podsypania
oraz : 2 l wody
łyżka oleju
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrem a następnie dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Z każdej porcji ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy po skosie na kawałki (małe lub większe-jak lubimy). W dużym garnku zagotowujemy wodę z olejem i solą i do gotującej się wrzucamy kluski. Gotujemy przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wykładamy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z truskawkami, cukrem oraz śmietaną. Smacznego
uwielbiam te pierożki:)
OdpowiedzUsuńja również, dziękuje
OdpowiedzUsuń