niedziela, 26 maja 2019

Leniwe z ricottą

Zapraszam na smaczny, prosty w przygotowaniu i szybki obiad na słodko. Tradycyjne leniwe z serem ricotta smakują wyśmienicie. Polecam podawać z sezonowymi owocami, np. z truskawkami.


Składniki:
250 g ricotty
jajko
cukier wanilinowy (16g)
ok. 1 szkl mąki pszennej + do podsypania
oraz : 2 l wody
łyżka oleju
łyżeczka soli

Przygotowanie:
Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrem a następnie dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Z każdej porcji ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy po skosie na kawałki (małe lub większe-jak lubimy). W dużym garnku zagotowujemy wodę z olejem i solą i do gotującej się wrzucamy kluski. Gotujemy przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wykładamy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z truskawkami, cukrem oraz śmietaną. Smacznego

2 komentarze:

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów